~~~

~~~

Ahmad Uzair

Lilypie Second Birthday tickers

Sunday, December 16, 2012

ibu VS abah..~

Assalamualaikum...

lama sudah x update blog.. hehe.. kemalasan melanda..

perihal anakku yg masih didalam perut..ehe
mggu lepas panic sekejap sbb ankku ini x bergerak byk seperti selalu..
aku punyer la risau...
ensomi  lmbt lak blk..
nanges2 aku tunggu dia.. huhu
goyang2 perut.. tepuk2 pn xde rasa pape..
ingat nak g spital trus..
tp kwn ckp g la scan kt swasta dulu..
sblm tu mcm2 citer aku dgr sal baby xckup b'gerak ni..
tu yg cemas semacam jer.. hehe

jadi mlm tu g la klinik kt bukit katil..
scan 2D...
doc kata ok..
aku cpt2 tnya tali pusat kt mane..
doc ckp tali pusat ok.. x terbelit..
fuhh... lega....
berat baby dah 1.8kg..
lps scan tu bru la rancak anakku bergerak..
alahai... anak ibu... sje je kn..
doc ckp mgkn ibu penat..
byk b'jln masa siang tu...
(siang tu update harta modal.. mmg bz sgt..jln sini sana... xperasan kot baby gerak)

ensomi tegur...
jgn la slalu risau2 cmni..
nnt baby pun risau lah..
hehehe..

pas g klinik ensomi lanje mkn sup tulang..
weeee.... mkn dgn hati riang...

skrg ni anakku klu ibu dia panggil gerak sikit2 jer..
kalau abah dia panggil... bukan main aktif.. sekejap je dh gerak..
konon2 sahut panggilan abah dia tu la.. elek..
suke la tu dgr suara abah..

jd skrg klu nak rasa baby gerak suruh abah dia panggil..
klu ibu panggil mmg xde respon... alahai... anakku.. :)

anak ibu mcm kt tgh tu kot.. sbb scan hri tu doc ckp kepala masih kt atas lg.. nnt anak ibu pusing ea..

**Terima Kasih wahai ensomi yg bersabar dengan karenah isterimu ini... sayang dia... ehe

Thursday, November 15, 2012

:: Please Pray For GAZA...~

Assalamualaikum...

aku ni dah lama x tgk berita..
sbb byk cuti minggu ni jd asik dpt tgk berita jer..

berita plg beremosi sal Israel serang Palestin lagi..
menyirap aku dengan org israel neh...
dalam hati aku ni berdoa yang buruk2 jer tuk israel neh..

Palestin jangan berputus asa..
Kita masih ada Allah..
jgn berhenti berdoa..

negara kita dan negara2 lain hanya boleh ckp jer..
"kami kecam sekeras2nya serangan terhadap Palestin"
asik la ayat yg sama dari dulu kn...
bukan ape kita ni xde kuasa veto..
yg ader kuasa veto pun smua sekutu dengan israel tu..

tapi jgn lupa kita saudara seislam dengan org palestin ader kuasa MAHA VETO..
iaitu ALLAH SWT...
kita boleh membantu.. walaupun sikit..

setiap kali solat 5 waktu tu apa salahnya kita selitkan doa untuk saudara2 kita di Palestin skali..
sambung sikit jer ayat dihujung doa kita untuk mereka...
ini juga satu bantuan dari kita untuk mereka..
Allah Maha mendengar.. 

Yok Berdoa Untuk Palestin


:: Bukan rezeki la tuu....~

Assalamualaikum...

ape yg xde rezeki tu? hehe...
belum ada rezeki lagi nak tgk jantina baby...

kelmarin nak pegi scan baby kt klinik di bukit katil..
dah siap telefon 2x.. nak cnfrm kn dr ader..
kt klinik tu je jumpe Dr perempuan yg scan gune 3D..
ensomi xnak g kat dr lelaki..
dlm stgh jam gk la nak smpi ke klinik tu dri rumah..
kami gerak lps maghrib sbb klinik tu tutup kul 9..
takut lmbt pulak..
msa otw pun ader tel nk cnfrmkn ader dr..
sampai2 je... dr ader emergency plak..
gigi dia patah kne g hosptl...
aduh.. kecewanyer...

ensomi kata...
xde rezeki la tu..
ader hikmah ni dia xnak bg kita tgk lg..
xpe2 nnt hari jumaat kita g lagi ea..

dalam hati bukan main frust lg..
mgkin aku terlalu excited kot..
xkisah pun sal jantina baby ape..
tp lebih excited nak tgk baby jer..
dah lama xtgk baby..

hope jumaat ni dapatlah tgk anak ibu kn? amin~

Tuesday, November 6, 2012

:: Kejayaan Besar PDTAG...~

Assalamualaikum...

Anugerah Inovasi Sektor Awam (AISA) telah diperkenalkan pada tahun 2010 bertujuan untuk memupuk dan menyemarakkan budaya kreatif dan inovatif dalam Sektor Awam. Pengiktirafan ini juga bertujuan untuk menggalakkan perkongsian pintar amalan-amalan terbaik serta ciri-ciri kecemerlangan yang dihasilkan oleh agensi Sektor Awam yang berjaya memberi perubahan yang signifikan dari segi peningkatan kecekapan, keberkesanan dan juga kualiti perkhidmatan yang diberikan.

Anugerah ini memberi fokus kepada empat (4) bidang pengurusan khusus pengurusan Sektor Awam yang dikenal pasti sebagai kritikal di peringkat akar umbi dan juga kepada prestasi jentera transformasi yang menyeluruh iaitu:
(a)    Pengurusan Kewangan;
(b)    Pengurusan Teknologi Maklumat dan Komunikasi;
(c)    Pengurusan Pentadbiran Daerah dan Tanah; dan 
(d)    Pengurusan Pihak Berkuasa Tempatan.  

Inovasi dalam setiap bidang ini akan dinilai oleh Panel Penilai yang terdiri daripada pakar dan tokoh terkemuka berasaskan kriteria yang ditetapkan. Keputusan muktamad terhadap perakuan penerima setiap anugerah ini dibuat oleh Panel Pemantauan Penyampaian Perkhidmatan iaitu Panel 3P yang dipengerusikan oleh YBhg. Ketua Setiausaha Negara.  Penerima bagi setiap kategori anugerah bakal mendapat ganjaran wang tunai sebanyak RM300,000.00, piala iringan serta sijil.
sumber dari Portal Mampu

Baru2 ni Majlis Penyampaian AISA 2011 ni diadakan di MITC Melaka...berikut adalah pemenangnya..


patutlah deme buat kt Melaka eh?... hehe

Pejabat Daerah dan Tanah telah memenangi Kategori Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah dan Tanah (AIPDT) 2011. Credit to All PDTAG Staff...

TAHNIAH!!!

RM300k??? hehhehe....rezeki2...

aku yg berkhidmat di unit IT merupakan level yg terakhir dalam proses dokumentation dan persembahan  slide kepada para juri...
ingat lagi 2 3 kali pegi putrajaya hantar dokumen..ader je x kena.. CD xde la..lampiran xckup la..haha..
alhamdulillah akhirnya Pejabat aku berjaya...
bangga nyer dalam hati ni Allah je yg tahu..
penat lelah sebulan sebelum trkh hntr dokumen dah rasa..
tu belum masa juri nak dtg audit di pejabat..
blk 2 3 pagi.. abg gafar (staf it gak) sampai x tido betulkan ayat..
ingt lagi.. hanya nak buh label kt tepi dokumen jer kami keje smpi pagi..
bukan ape... byk kn.. juri dalam 10 org kne la copy kn dokumen yg tebal tu 10 copy..
yg membantu masa tu hanya 2 3 org jer.. penat wei..

ape2 pn bersyukur dgn kejayaan ni.. moga PDTAG terus unggul...



Friday, October 26, 2012

:: Checkup 24minggu..aka 6bulan...~

Assalamualaikum...

24hb hri tu checkup kt klinik kesihatan pantai belimbing lak..
semua nyer ok cume berat badan terlebey 1.5kg.. xpe kot..haha
sepatutnya berat aku kene 75.5kg tp dh terlebey sudah 77.00kg...
beratnyer aku... huhuhu

pastu dgr jantung baby..
sekali letak jer dh dgr jantung dia..
heeee... syok....
nurse ckp jantung baby ok... Alhamdulillah~

nurse pesan mkn yg bersup2 jer..
jgn mkn yg berlemak..
yg byk kolestrol..
yang goreng2..

tp kn... time raya haji...
rendang + lodeh...
fuhh.. xkan la xmkn kn? hehehe

aku mmg x minat mknan berkuah ni..
meggi jer aku suke ader kuah..
goreng2 mmg feberet.. huhu

dogil lak tu kn..hehe
tapi untuk anak kne la jaga mkan jugak kn..
jgn nak ikutkn tekak jer..

for my baby.. i will do anything... wah!!! hehehe...

untuk next checkup
scan bulan 1
minum air gula 24/11
KK pantai belimbing 25/11



Saturday, October 20, 2012

:: Adek CoNvo.. Dah Besar rupernyer Dia...~


Assalamualaikum..

Semalam g konvo adek kat Utem Melaka..
TAHNIAH ADIK!!!!!
dah menggenggam (btul ke aku eja ni? haha) segulung ijazah...
cepatnya masa berlalu..
rasa mcam baru kelmarin dia merengek2 kt arwah mak..
marah arwah mak makan manis2..hehe

entah bila dia membesar bagai johan aku pun x sedar...


**nampak.. betapa dia membesar dgn pesatnyer kn? hik3...

sbb kan dia ni anak bongsu jd mmg la dia teramat manje dgn mak kn..
masa arwah mak meninggal dia lg seminggu nak amik PMR..
tp dia lakukan dgn baik.. dgn keputusan 6A dia dpt masuk Teknik Tuanku Jaafar..
aku bangga.. walaupun x cemerlang mana.. tp dgn dugaan time tu... aku bangga beb!!

sbnrnyer aku dgn dia x selalu jumpa..
start masa aku form 4 ngan form 5 dah duk asrama.
pastu dia plak msuk asrama mse form 1..
jadi jumpe pn mse ada perayaan je kot..
kdg aku blk dia x blk.. klu dia blk aku lak x blk..
lps tu aku msuk poli lak..
dia pn msuk teknik..
smpi la aku dah keje kt alor gajah... bru la slalu jumpe
dia blaja kt utem.. bila dia free cuti hujung minggu dia blk rumah aku..
mmg aku sediakan bilik khas untuk dia..
bkn dia xnak duk umah abah sbb xsuke abah.. tp x biasa kot..
mak baru kn.. lain raso eh... lg2 dia ni anak mak sgt..

sejak arwah mak xde aku rasa dia ni lah tanggungjwb aku..
aku ckup risau klu dia xde duit..
usaha jgk cri duit bg dia..
nsb baik dia dpt duit pencen arwah mak mse dia blaja..
ringan sikit beban aku..eh beban dia.. hik3
aku rajin msk pun sbb dia..
xkisah la aku masak ape pun.. licin punyer..
so seronok masak klu dia ada..

Alhamdulillah... dah dpt ijazah dh adik ann...





dgn abah... alahai anak lg tinggi... hehe

pendek nyer aku.. ikut sape ntah... 

SUke tgk gambo ni... nmpk emsem.. emsem ker???...haha

suke la tu dh hbs blajo.. elek

dik klu ko xnak elmo tu bg aku blk tau... hik3



skrg lps blaja dia dh duk KL.. dengan akak aku yg sorg tu..
cari keje kat sana.. biarlah dia hidup berdikari..

Aku Doakan ko cepat dapat keje dik..
Bina hidup sendiri..
berjaya bina kerjaya..
amin~
pastu jgn lupe belanjer.. haha





Friday, October 19, 2012

:: Pureen stock clearance...~

Pureen Stock Clearance Promotion kembali lagi...
x sabar nak g sini....
ingat nak beli semua persiapan kat cni jer..
senang xyah pikir2 dah...
tp tgklah mcm maner nnt.. hehe
jom pegi ramai2....



::checkup 23 minggu...~

Assalamualaikum...

dh 23 minggu da??? sekejapnyer... hehe..
Alhamdulillah.. moga anak ibu membesar dgn sihat ea..

scan ngan jumpe doctor kt klinik kerajaan hari tu...
doc tu kata baby besar sikit dari usia kandungan..
aku dgr doc tu tanya dgn nurse aku nyer kandungan dh bpe minggu
nurse tu ckp 20 mggu... dlm hati "eh, bukan 23 minggu ke?'
aku senyap je la.. nape la doc tu x tnya aku jer..
doc tnya ada mnum susu ke?
"ada doc"
"susu ape?"
"dumil mama"
"ada x sape2 pnh ckp kt awak jgn mnum susu untuk ibu mengandung? lps ni jgn mnum susu tu lg ea.. mnum susu biasa jer dutchlady ke anlene ke"
"okey doc"

setiap kali checkup asik la berubah kiraan kandungan aku ni..
ishh..xfhm la.. kan dah tulis dlm buku merah..
tp aku still ikut yg 1st checkup nyer kiraan..
23minggu....

klu tgk kt gambr scan yg dia print tu btul la 23weeks..
xpe la doc dh ckp cmtu ikut jer la...
so skrg dh stop mnum dumil mama..
tukar ke anlene pulak... hehe

**Ya Allah ko lindungilah anakku yang masih didalam kandungan ku.. dan sihatkanlah dia.. amin~

Thursday, October 18, 2012

:: nasib si kucin kg solok songsang...~

Assalamualaikum....

ssbkan sorg member dah taip2 dlm fb aku nk story la sikit kt cni...
kisah seekor kucin yg menghembuskan nafas terakhir dlm bumper depan kereta aku...huhu.. cian dia..

smlm pegi giant bt berendam dgn kak su.. masa nak msuk keta time balik tu dia ckp ler..
"kereta org sebelah ni bau ikan.. kuat bau nyer.."
aku jawab " dia part time jual ikan kot pagi2.. hahaha" <-- jhtnyer lah ketawakn org..

pastu sampai opis mcm biasa trus lepak dlm bilik server tgk adam hawa...
tetibe kak su kol.. "td kn kita ckp kete org sblh bau ikan kn? bukan kete dia tp kereta awak"
aku.. "haa?? nape pulak?"
kak su "kita lalu dpn keta awak ader bau ikan.. kita pegi la cium kt bumper dpn tu.. pastu nampak kaki kucing dah terjulur.. ada kucing mati la dlm bumper keta awak ni..kucing besar lak tu"
aku "halla... camne ni?.. cmne nak buang ni?"

macam mane la kucing tu leh masuk lam bumper tu..
dia nak tido kot dlm tu.. malam2 sejuk..
tp keta tu mmg bumper belah dalam dah pecah masa langgar anjing dulu..
dia msuk ikot ctu la tu... halla.. kucin..sian ko

kak su ngan dak mirul xleh settle buangkan bangkai tu..
dak mirul siap muntah2.. alahai..
dh lama agknyer kucing tu mati sbb dah kembung..
aku xnak tgk.. deme pun x kasi aku tgk..

aku kol la ensomi soh settlekn..
dia dtg opis.. xleh kuarkan kucing tu jgk sbb dh tersepit..
dia soh bwk blk rumah dulu..

sampai rumah dah kul 7 lbh..
dalam gelap ensomi bukak bumper tu kuarkan bangkai kucing tu..
cian en somi...
bau nyer jgn ckp la.. semerbak...sampai dlm rumah..

ensomi ckp kucing tu kucing kg kat umah aku tu.. kaler putih oren..
yang slalu kaco bengkel ensomi.. hari2 ensomi halau dia..
bkn ape dia kencing kt ctu.. pastu buat sepah..

mayb mlm tu hujan.. dia sejuk.. tu cri tempat tido lam bumper tu..
dah msuk pastu xleh kuar agknyer..x berbunyi lak tu.. langsung x perasan..
alahai kucin.. pe la nsb ko..

kucin tu pun dh selamat ditanam..
ntah kt mana la ensomi tanam dia..
moga tenang kucing tu disana...


Friday, October 5, 2012

:: Cita-cita bakal ABah... ...~

Assalamualaikum....


JURUTERA GINETIK

Kelmarin tgh duk tgk tv dgn en somi sambil borak2..
ntah ape ntah iklan kt tv tu tetiba aku tnya satu soalan pasal fizik...
ensomi pun explain la bagai nak rak..
aku pun buat2 fhm je la (nak amik ati.. hehe)..
sbb dulu x pnh amik fizik..
cerita punya cerita tetibe masuk biologi plak..pasal kromosom2 ni.. detail btul dia citer..
tetibe dia ckp...

 "abg sbnrnyer nak jadi jurutera ginetik, tapi x kesampaian.. 
abg harap anak kita leh sambung cita2 abg ni"

sambil pegang perut aku....wuuwuuu.. sebak pulak tetibe..

ensomi ku ni dulu penah blaja di UTHM amik degree kos mekatronik..
tp separuh jalan jer sbb ader mslh family (tgl lg sethun je.. sygnyer kn?)
klu tgk result spm dia.. fizik A1, biologi A1, kimia B3, math A1.. fuhhh.. aku pun terkejut... hehe
tp mmg rezeki dia bukan kat ctu kan..
dia keje biasa je skrg ni.. sbb ader spm jer..

ape pun jalan yang Allah tentukan untuk kita adalah yang terbaik untuk kita...
percaya kepada-NYA...

aku jawab la... abg doa la dari sekarang..
InsyaAllah.. tp jgn mengharap sgt...
ape pun bidang anak kita ceburi nnt biarlah dari pilihan dia sendiri....
ea abg...takmo pakse2 tau...

siapa pun dia kini..
susah mana pun dia kini..
apa pun yg dia buat kini..
aku akan tetap berada disisi dia..
kerana dia SUAMIKU..



Tuesday, October 2, 2012

:: Sibuk jer dia ni... huh!....~

Assalamualaikum....

pe kita nak buat dgn org kuat menyibuk hal kita ni ea?...
xtau la pe masalah dia... nak kata dengki dia lagi cantik, berpangkat, bahagia (kot),
berkuasa dari aku kat opis ni... xfhm btul manusia cmni...

bagi aku skrg tekanan slalu dtg dri opis jer... bkn pasal keje pun..
tp sbb org2 mcm dia yg x boleh tgk org lain senang...
aku x citer sal dia dh cukup baik...

persoalan yg masih belum ada jawapan...
kenapa AKU yang menjadi mangsa dia? ermmmm....

nasib baik bos aku sporting giler...
siap cerita balik ape yg dia ngadu kat bos aku..
haha... bos IT smua sporting....

ape2 pn yg dia nak ngadu... BIARKANLAH...
mane boleh kita nak tutup mulut manusia...
moga suatu hari nanti dia sedar yg semua org x suka dia kt opis ni.. haha.. opssstt

harap dia x melampau sgt..
kalau dah tahap kritikal pembawakan radio buruk dia tu..
jgn salahkan aku kalau PC dia tetibe xleh On... hahaha...Astaghfirullahalazim...~
ckp je x sampai hati pun nak buat camtu...hehe

chow~





:: Shae - Sayang...~

Suke sangat lagu ni... weeee~


Lirik Lagu Sayang – SHAE

Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

dengarkan disini Shae-Sayang


nak download lagu ni? klik sini Shae-Sayang

Kernaku SAYANG KAMO



:: Follower dah meningkat...~

Assalamualaikum....

jumlah pengikut bertambah....sukernyerrr... hehehe
xsempat lg nak blog walking...
tp sape yg dh follow saya follow kembali...

Terima Kasih kepada semua yg sudi menjadi follower saya......







Wednesday, September 19, 2012

:: Jom Tingkatkan Followers Sampai Lebam... ~

join segmen lagi.... hehe...

sape nak join leh klik pada banner dibawah... JOM RAMAI2 TAMBAHKAN FOLLOWER ANDA!!


follower saya = 24org
** ohw sikitnyer... hehe..... 

Monday, September 17, 2012

:: Diari Hamil ~ Minggu Kedua Belas...~

Tarikh : 30 Julai 2012

Catatan Ibu

  • ibu pergi buat buku merah kat klinik kesihatan pantai belimbing
  • timbang berat, ukur tinggi,check perut, check air kencing, check payudara, borak2 isi maklumat dalam buku.
  • ibu kena pegi poliklinik durian tunggal pulak amik darah dan scan.. nak tgk lagi anak ibu
  • pagi abah teman ibu..dah lepas kul 10pg ibu sorg2 jer.. abah kene keje.. huhuhu
Catatan Klinikal
  • Doc spital kerajaan pun ckp anak ibu dah 11 bulan ikut ukuran masa scan..
  • tgh2 scan tetiba anak ibu ni gerak2 la... comel je...
  • doc spital pun ckp anak ibu ni aktif..
  • hemoglobin ibu cukup2 je.. kena makan ubat tambah darah
Senarai Semak Ibu
  • 13 ogos 2012 datang scan lagi ngan minum air gula (oh TIDAK!)
  • 27 ogos 2012 check perut kat klinik pantai belimbing



:: Diari Hamil ~ Minggu Kesebelas...~

copy dri buku diari hamil... untuk bacaan anak ibu nnt.. insyaAllah...
ibu takut ilanglah.. sbb ibu ni ader sindrom suke ilangkan brg skit... hehehe

ibu stapler gambar anak ibu.. 1st time scan...

Scan pertama pada 27 Julai 2012

Catatan iBu
  • Ramadhan yang ke 7
  • Baru dapat tahu berita gembira ni.. scan dkt klinik Dr Siti
  • rasa badan sakit2, kat pinggang ngan seluruh bahagian belakang badan
  • muka ibu dah pucat lesi (ramai dah tegur) ** abah bg green light soh buke pose... hehe
  • Ibu tgk anak ibu buat pertama kali... anak ibu gerak2.. doc ckp anak ibu ni aktif... *sebak tetibe*
  • Doc ckp anak ibu ni sihat... Alhamdulillah~
Catatan Klinikal
  • Doc pun x sure berapa bulan dah usia anak ibu ni..
  • Kalau ikut kiraan last dtg bulan mmg salah..
  • Doc just anggarkan anak ibu dah 11 minggu.... yeay!
Senarai Semak Ibu
  • kene buat buku merah
  • 20 ogos 2012 scan lagi kat doc siti
  • dah boleh beli buku2 ibu mengandung
  • beli susu!!!
** sebabkan ruang dlm buku tu terhad jadi penulisan pun singkat2 jer... hehe
xpe la.. janji anak ibu faham kn?


Wednesday, September 12, 2012

:: 22 Kesalahan Dalam Memberi Nama Anak...~

Assalamualaikum...

tgh jalan2 tgk blog org terbace 1 artikel ni.. rasanya sgt bermanfaat.. moh ler kita baca..

kredit kepada tuan empunya blog yg post artikel ni WADI


Kejahilan masyarakat dan kelalaian Ulama’ adalah di antara faktor mengapa berlakunya kesalahan (bertentangan dengan kehendak syariat) dalam memberi nama kepada anak-anak yang baru lahir. Adalah amat menyedihkan perkara ini tidak begitu dipedulikan seolah-olah kesalahan tersebut tidak begitu penting walhal Nabi s.a.w. amat menitikberatkan hal ini dengan mengubah nama sahabat-sahabat yang tidak elok atau tidak sesuai. Di antara kesalahan dalam memberi nama yang dikenalpasti di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia adalah:


1. Nama-nama yang memberi makna yang tidak elok. Nabi s.a.w. pernah menukar nama sahabatnya Zaham (yang bermaksud ‘menyibuk, mengganggu’) kepada Basyir (yang bermaksud ‘berita gembira’). Di antara contoh nama yang sering digunakan :


Hazan (Kesedihan), Hazin (Seorang lelaki yang sedih), Hazaniyyah (Hidup penuh dengan kesedihan)
Zani (Lelaki penzina), Zaniah (Penzina perempuan)
`Asiah (Perempuan penderhaka / Perempuan pembuat Maksiat)
Wati (Persetubuhan)
Azli (Celaanku), Azlan (Celaan)


2. Nama-nama Allah (sifat Tuhan), contohnya:
Azali
Muhaimin


3. Nama-nama yang berkaitan dengan tempat, contohnya:
Suyuti (Orang Asyut)
Bukhari (Orang Bukhara)
Ghazali (Orang Ghazal)
Nawawi (Orang Nawa) 
Misri atau Masri (Orang Mesir)
Baihaqi (Orang Baihaq)
Tirmizi (Orang Tirmiz)


4. Nama-nama yang memberi makna terlalu elok sehingga tidak sesuai diletakkan pada empunya nama seperti Khairunnisa` (sebaik-baik wanita) sedangkan dalam hadits ada menyebutkan: “Sebaik-baik wanita di alam ini adalah Asiah dan Maryam.” Selain itu nama ini juga seakan berlawanan dengan hadits.



5. Nama-nama yang dilarang dalam hadits seperti Yasar, Robah, Aflah, Najah dan lain-lain kerana ada sempena baik pada suatu nama. Sebagai contoh Najah (Kejayaan). Apabila ada orang bertanya: “Najah ada tak disini?” Maka dijawab: “Najah tiada disini,” secara tidak langsung memberi maksud kejayaan tiada di sini.


6. Nama yang mengangkat diri sendiri kerana Nabi s.a.w. sendiri ada menukarkan nama Barrah (yang bermaksud ‘yang sangat baik’) kepada Zainab


7. Nama yang mengandungi unsur-unsur syirik seperti:
Abdul Manaf (Hamba berhala Manaf)
Ghulam `Ali (Hamba `Ali)


8. Nama yang sepatutnya untuk lelaki tetapi digunakan pada perempuan, seperti Nur (cahaya) dalam bahasa Arab adalah muzakkar (untuk lelaki)


9. Nama dengan makna yang tidak tepat dengan pemakainya seperti:
Siti (Puan) sedangkan gelaran ‘Puan’ hanya digunakan pada orang yang sudah berkahwin dan begitu juga dengan Anisah (Cik) pula hanya digunakan untuk wanita yang belum berkahwin sebagaimana yang digunakan di tanah Arab pada masa ini.
Sayyid (Tuan) digunakan oleh orang `Arab pada sesiapa sahaja asalkan dia lelaki dan ini tidak bermakna dia adalah dari keturunan Nabi s.a.w.


10. Nama yang sebenarnya adalah nama sesuatu pekerjaan dalam bahasa Arab, contohnya:
Masyitah (Tukang sikat rambut) digunakan pada mana-mana perempuan yang bekerja sebagai penyikat rambut
Halwani (Lelaki penjual kueh) digunakan pada mana-mana lelaki yang menjual kueh-mueh tetapi digunakan untuk perempuan di Malaysia.


11. Nama yang tidak betul seperti nama asalnya, seperti:
Zaleha – sepatutnya Zulaikha


12. Nama yang dihubungkan pada kisah yang tidak dipastikan kebenarannya, seperti:
‘Zulaikha’ yang kononnya menjadi simbolik percintaan dan kasih sayang yang kekal berpanjangan bersama Nabi Yusuf yang terkenal dengan ketampanannya. Dipendekkan cerita kononnya Zulaikha bertemu semula dengan Nabi Yusuf setelah beliau sudah tua dan buta matanya. Oleh kerana cintanya begitu mendalam pada Nabi Yusuf akhirnya Nabi Yusuf menerimanya sebagai isteri. Kemudian Zulaikha kembali menjadi muda dan dapat melihat seperti sediakala. Inilah kekarutan yang direka-reka dan kemudiannya turut memberi kesan kepada masyarakat Islam sehingga menamakan anak-anak dengan nama Zulaikha dan menjadikannya sebagai doa dalam kad-kad perkahwinan.
Muti`ah kononnya adalah wanita pertama yang masuk syurga sebelum Fatimah al-Zahra` lagi. Dikatakan bahawa beliau adalah seorang wanita yang paling solehah kerana sangat baik dalam melayani dan berkhidmat pada suaminya.


13. Nama yang memberi makna sifat, seperti:
Muti`ah (yang taat)


14. Nama yang tidak memberi apa-apa makna, lebih buruk lagi jika apabila dipendekkan memberikan makna yang tidak elok seperti:

Ezani – dipendekkan menjadi: Zani (lelaki penzina)


15. Nama yang terpengaruh dengan budaya barat, contohnya:
Isaac – asalnya Ishak (Nama Nabi)
Harry – asalnya Khairi (Kebaikanku)


16. Nama yang memberikan makna yang tidak jelas atau lucu dalam bahasa Arab, contohnya:
Syamsul Bahri (matahari lautan)
Badrul Hisyam (bulan yang pecah-pecah)
Nik (kemaluan perempuan atau mentah, tidak matang)
Rafidhi (Syiah pelampau)
Atan (keldai betina)
Haikal (rumah berhala, kerangka, lembaga)
Jamalullail (keindahan malam)


Nota: Sekiranya sesuatu nama memberikan beberapa makna termasuk yang baik dan buruk maka harus menggunakannya kerana ini ada dilakukan oleh Nabi s.a.w. sendiri, contohnya:Zainab - makna baik : nama bagi sejenis pokok yang wangi

- makna buruk : pengecut
Mu`awiyah - makna baik : pembela / pejuang

- makna buruk : yang menyalak


17. Nama yang mempunyai ‘ni’ dihujungnya seperti ‘Halwani’ yang sering digunakan pada orang perempuan masyarakat Melayu yang sebenarnya bermaksud ‘lelaki penjual kueh’.


Nota: Nama-nama bukan dari bahasa Arab yang elok maknanya juga harus dipakai seperti:
Fairuz
Sirin (manis –bahasa Farsi)
Rustam
Sarfaraz (mulia)
Sibawaih (wangian epal)

18. Nama-nama yang membawa maksud yang buruk atau langsung tidak memberikan apa-apa makna kerana salah sebutan atau ejaannya seperti:
Sukri (kemabukanku) – sepatutnya Syukri (Kesyukuranku)
Sya`ari (buluku) – sepatutnya Asy`ari
Nordin (tiada makna) – sepatutnya Nuruddin (cahaya agama)
Kadir (keruh) – sepatutnya `Abdul Qadir (Hamba kepada yang Maha Berkuasa)
Jamaluddin (Unta agama) – sebetulnya Jamaaluddin جمال الدين(kecantikan agama) ya`ni sebutan yang panjang pada ‘maal’


19. Gabungan yang salah atau tidak kena pada tempatnya seperti ‘Nurhafizah’ tidak memberi apa-apa maksud kerana gabungan ini salah dari segi kaedah bahasa Arab, dan contoh gabungan yang betul: Nurhayati (cahaya hidupku), Nur`aini (cahaya mataku)


Nota: Harus menamakan dengan nama-nama bintang, burung atau bunga seperti Surayya, Aktar (tuah atau bintang dalam bahasa Farsi) dan lain-lain



20. Nama yang salah kerana tidak membezakan penggunaan ya mutakallim dengan ya nisbah.

Ya mutakallim adalah ‘ya’ pada akhir kata nama yang memberi makna ‘sesuatu milikku’ atau ‘daripadaku’ seperti:
Syukri (Kesyukuranku)
Fathi (Kemenanganku)

Ya nisbah pula ada ‘ya’ pada akhir kata nama yang memberi makna nisbah atau hubungan pada tempat, pekerjaan dan sebagainya. Contohnya:
Imam Jalaluddin as-Suyuti yang bermaksud: Imam Jalaluddin orang asyut
Imam Muhammad bin Isma`il al-Bukhari yang bermaksud: Imam Muhammad bin Isma`il orang Bukhara
Muhammad Asri yang bermakna ‘Muhammad tawananku’, ini kerana sebenarnya ini adalah ya mutakallim dan bukan ya nisbah. Nama yang betul ialah Muhammad ‘Asri



Nota:
Seelok-eloknya sesuatu nama hendaklah dipastikan betul ejaan ruminya kerana nama juga adalah merupakan doa kepada pemiliknya, sekiranya salah sebutannya maka berlainan pula maksudnya, contohnya:

نعيمة bermaksud yang bahagia, yang lembut, yang mulia tetapi apabila dieja mengikut ejaan rumi maka ia menjadi Naimah نائمة bermaksud yang tidur.



Selain itu terdapat ilmu yang dinamakan Ilmu Raksi yang mempunyai kaedah untuk mentafsir sifat seseorang berdasarkan namanya, ilmu ini juga pernah disebutkan oleh Ibnu Khaldun dalam bab jenis-jenis ilmu.



Nota: Kita mungkin boleh mengelakkan kesalahan seperti ini dengan:


Membenarkan ejaan mengikut bahasa yang berkenaan seperti jawi, Arab dan lain-lain dalam kad pengenalan atau surat beranak supaya dapat disebut dengan betul mengikut kehendak penama tersebut.


Jabatan Pendaftaran membenarkan penama yang ingin menukar nama yang tidak sesuai kepada nama yang menepati syariat. Undang-undang diwujudkan bagi mewajibkan pendaftar nama mengikut kaedah yang betul supaya tidak tersalah dalam memberi nama.

Nota: Harus menggunakan nama gabungan dari ibu atau anak dan ayah sekiranya membawa makna yang elok, seperti nama seorang ulama`:

Ihsan Ilahi Zahir – Ayahnya bernama Zahir (pembela, penyokong) bermakna ihsan Tuhanku nyata.

Fadhal Ilahi Zahir – bermaksud kurniaan Tuhanku nyata.


21. Tidak boleh menggunakan nama ‘Malikul Muluk’ atau ‘Malikul Malak’ kerana ada larangan dalam hadits dan terdapat penggunaannya dalam al-Quran, firman Allah s.w.t:


لِمَنِ الْمُلْكُ الْيَوْمَ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ



(Pada saat itu Allah berfirman): "Siapakah Yang Menguasai kerajaan pada hari ini? (Allah sendiri menjawab): "Dikuasai oleh Allah Yang Maha Esa, lagi Yang mengatasi kekuasaanya segala-galanya! (Al-Ghafir :16 )


dan ayat:


هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ



Dia lah Allah, Yang tidak ada Tuhan melainkan dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat sejahtera (dari Segala kekurangan); Yang Maha melimpahkan Keamanan; Yang Maha pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi Segala KebesaranNya. Maha suci Allah dari Segala Yang mereka sekutukan dengannya. (Al-Hasyr: 23 )



22. Tidak boleh menggunakan nama yang merupakan gelaran yang khusus kepada seseorang Nabi sebagai mukjizatnya, seperti:

Ruhullah (Roh daripada Allah) – gelaran khusus yang diberikan kepada Nabi Isa a.s kerana Nabi Isa dilahirkan tanpa ayah dengan kuasa Allah

Khalilullah (Kekasih Allah) / Khalilurrahman (Kekasih kepada yang Maha Pengasih) – gelaran khusus yang diberikan kepada Nabi Ibrahim a.s

Selain itu nama-nama ini juga membawa maksud yang sangat tinggi dan keterlaluan untuk dipakai pada orang yang biasa selain bercanggah dengan hadits dan terdapat larangan yang terang berkaitannya.

** tgh mencari2 nama yang sesuai untuk anak ibu... ermmm jgn bgtau abah tau... hehe


Tuesday, September 11, 2012

:: zyraroxx: follower datang bertubi-tubi...~



sajer nak nak join dak ni punya acara.... kreatif dia ni...



sape nak join moh ler..... http://zyraroxx.blogspot.com/2012/08/patriotisme-malaysian-secebok-baskin.html

follower ann byk ni yo..haha

http://www.google.com/friendconnect/settings/edit?smpl=true&st=e%3DAOG8GaBdzerKc%252FRfnW%252BfVgU3tB53emveSP%252FrBrKWt5C2mC%252BeaENMRSvn9mXSbfgmDODKdHPFk%252BLN%252FQu5QYwAE3N3PWOqbybVX94DTyflgIbPYrfh5DikTI9lqMcwpsX2VPEfaAN8yW0q9M9yB6JSMsGQHF65CC%252Bwf33mZtW5WVa0QG9qVkSaNr029xoe1OdGBN1htEcVX3uhidQffd3a482vARQw0SOydB6j443%252Bgr7WY0d1qL%252FRTsqL5VQOI%252BFWpLLbxm%252BfMUrM%26c%3Dpeoplesense



:: Cerita Yang Susah Untuk Diceritakan..~

Assalamualaikum...

hari ni dah masuk 18 bulan usia kandungan ni...
hehe.. cepatnyer masa berlalu..
semoga anak ibu sihat dan dilindungi
semasa masih dalam kandungan ibu ni...amin~

ok! ramai org ada kisah gembira dan kisah sedih masing2
sama la mcm aku..
anyway aku ni mmg kuat bercerita ngan kwn2
citer kecik ke citer bsr ke mst aku cerita dgn deme
tp ada 1 je cerita yg sampai skrg aku masih belum cerita pada sesiapa
bukan xnak cerita tp x boleh bercerita
sbb setiap kali nak cerita je air mata dh bergenang
aku ni jenis x boleh menangis dpn org
ego la konon... elek
tp mmg x boleh la..
kdg2 klu teringat je pun boleh meleleh air mato den..

cerita sal ape? dan sape?

kisah arwah mak aku..
kisah hidup keluarga aku dari aku sekolah teknik sampai la mak aku dah xde..
"adoi... dh bergenang air mato neh pulak.." tahan...tahan...
klu kwn2 aku perasan.. aku klu bercerita sal arwah mak
mst cerita sblm aku sklh teknik atau cerita masa kecik2..
aku x pnh cerita kisah arwah masa aku di poli..
sbb... xboleh cerita.. nnt nanges... huhuhu
even ensomi pun xpenah tau kisah fmly aku ketika tu..
dia pun xpnh pakse nak tau..
sbb nnt lg tambah sedih aku...

masa tu hidup kami susah...
tp aku kurg rasa susah tu sbb aku duk kt asrama..
arwah mak pun x bercerita sbb takut aku terganggu..
tp aku anak dia mcm mana pun aku mst dpt tau gak..
dah2.. xleh story lgi...huhu

* kisah tu pun dah lama berlalu..
jadikan pengalaman sebagai pengajaran..
cuma aku terkilan sbb masa tu aku masih bersekolah..
kalau x mmg aku xkan biarkan perkara tu berlaku..

** semoga arwah mak tenang disana.... Amin~

ALFATIHAH....~




Monday, September 10, 2012

:: bersawang...~


dah lama x update blog...
sama la dgn lamanya x menulis dalam buku ni...


nnt ibu update ea p'kembangan anak ibu lam buku... 
skrg ni ibu asik duk ngan abah lam bilik pomen dia jer tgk movie.. 
dh hbs movie ibu pn dh ngatuk... tido...hehe

**xde idea nk update.. citer byk.. tp xde mood nk menaip... next time nulih lg kt cni...


Thursday, August 9, 2012

:: Putik Kasih-Mu Amanahku...~

Tuhanku
Sesungguhnya limpahan rahmat-Mu,
Mendakap seluruh sanubari kami,
Kan kami buktikan kehambaan kami terhadap-Mu,
Dengan mendidik jiwa kerdil ini mencintai-Mu,
Kan kami pastikan segar jiwanya,
Walafiat fizikalnya,
Emosi dan spiritualnya,
Agar menjadi generasi Islam yang cemerlang,
Permata agama yang gemilang,
Penyeri mata dengan bunga-bunga akhlak.

Tuhanku
Biarlah tangan mulus ini,
Melalui karier seorang ibu,
Bisa menggegarkan dunia suatu hari nanti,
Dengan zuriat berkualiti,
Modal insan yang bertamadun.

Maka Tuhanku
Anugerahkan kami taufik dan hidayah,
Bantulah dan permudahkanlah urusan hambamu-Mu ini,
Dan janganlah Kau bebani kami,
Dengan ujian yang tak mampu kami tanggung,
Pada-Mu kami bermohon dan berlindung,
Sesungguhnya Dikaulah sebaik-baik tempat,
Permohonan dan perlindungan.



***********************************Khulwana Hanapi********************************

** share dari buku "DIARI HAMIL"

*untuk semua ibu-ibu yang sedang menanti detik bahagia bergelar seorang ibu...semoga semua doa mereka dimakbulkan... amin~