~~~

~~~

Ahmad Uzair

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, June 27, 2012

:: Dan Kerana Ayat itu....~

Assalamualaikum...

jam dah kul 11.15 malam.. time ni da tido da sepatutnyer... tp on laptop blk sebb nak taip balik ayat en suami td...takut lupa nnt..tuk ingatan sepanjang hidup

di suatu ketika di depan Tv rumah...

suami : ayg.... da solat lum?
aku : geleng kepala... jap ea....
suami : ayg kn senang nak masuk syurga, abg pulak senang nak masuk neraka.. ayg faham x ape abg ckp ni?
aku : angguk kepala....sambil buat muka 10sen
seketika kemudian aku bgun ke bilik air untuk b'wuduk...

selepas solat terdetik dalam hati.... masih t'ngiang2 ayat en suami dalam kepala ni...
ayat yg serta merta menusuk dalam hati... terus ke dalam sanubari...

dan dengan ayat itu aku mula berjanji kepada diri sendiri untuk berusaha memperbaiki diri untuk tidak menjadi penyebab kepada peningkatan dosa en suami... insyaAllah~

aurat, amalan, pergaulan, percakapan, perbuatan dan semua yg aku lakukan perlu dijaga dan berhati2...
xnak menambahkan lagi beban dosa en suami... tanggungjawab dia sgt besar...aku nekad nak membantu meringankn sedikit... mungkin xbyk yg dapat membantu.. atleast aku xterus menambah beban dosa dia...

Ya Allah.. kau permudahkanlah niat ku ini... berilah petunjuk dan hidayahmu... berikanlah kekuatan kepadaku... amin~

sesungguhnya aku akan terus berusaha keranamu Ya Allah.... ~


Tuesday, June 26, 2012

:: Deria ke 6....~

Assalamualaikum....


2mggu lepas aku diserang demam, batuk, selsema n semput.. teruk rasanya kene demam kali ni.. malam2 mengigil2.. smua bermula bila aku kene batuk smpi muntah2... pastu melarat smpi demam.. pagi jumaat tu en suami bawak g hospital AG.. doc bg ubat biasa jer pastu kne masuk gas dlm 1/2 jam...malam tu en suami blk lmbt pulak.. sakit nyer rasa hati.. tp tahan je lah smpai dia balik.. selang 2 hari en suami pulak kene demam... panas betul badan dia.. sebak rasa hati ni.. malam2 buh tuala basah kt kepala dia berharap panas badan dia b'kurang walaupun masa tu badan sendiri x berapa nak baik lagi.. tp panas badan en suami  masih macam tu juga.. ajak pegi klinik dia xnak.. nnt doc tu bg ubat yg sama juga katanya.. hari selasa aku da start masuk keje balik.. badan masih rasa sakit2 lg.. selera makan xde.. seharian aku duk dalam surau jer.. rasa x larat sgt... ptg tu singgah kedai beli air kelapa muda untuk en suami.. dia boleh kopek air kelapa tu pastu buh dlm peti ais.. adehla.. sakitnyer jiwa neh.. nasib baik dia ader mnum yg lum masuk peti ais lagi.. esoknya Alhamdulillah demam en suami pulih cuma tinggal batuk jer sikit2..yang aku ni badan masih sakit2.. rasa lemah sgt2.. angin kot eh?.. aku rasa mcm terdesak sgt nk pegi berurut.. mmg xtahan sakit badan ni.. siap merayau lg dengan k.ayu g cri kt deret2 kdai kot2 ada kedai tuk berurut.. ader 2 org tukang urut xleh nak urut hari tu.. jadi aku nekad kol ader sorg akak ni duk kt pantai puteri... dak dayah yg rekemen kan.. so ptg tu aku pun bwk ler dak dayah skali g umah akak tu.. janji kul 6 ptg.. akak tu urut mmg bagus rasa dia mcm x tekan pun tp rasa sakit kt tempat dia urut tu.. dia siap ajar lg.. cara nak urut sendiri.. dia kata aku ader masalah sikit sbb pernah jatuh terhempas.. ntah la eh? biler ntah jatuh.. agknyer masa men futsal kot.. pastu akak ni mcm ader kelebihan istimewa yg Allah bg kt dia.. dia ader "deria ke 6".. means... dia boleh baca kita..n dpt tgk melalui alam ghaib..erk!! **nak percaya ke x? percaya...xpercaya..percaya...xpercaya... ermmm... bg aku, aku percaya.. sbb mmg kisah dia (seperti yg diceritakan dak dayah) sangat meyakinkan.. kisah mcm maner dia leh dpt sense ke 6 tu...


akak tu ckp aku ni byk memendam rasa... kepala berserabut.. macam ader masalah dunia tengah aku fikirkan.. ntah la eh, aku ni jenis fikir semua bende serius kot.. pastu akak tu siap bg nasihat, aku ni ckp kne cover2 sikit..jgn main lepas jer... hahaha.. mmg aku perasan skrg ni mulut aku mmg laser.. asik nak smash org jer.. kt fb ke, kt dpn2 ke.. aku main sembur jer.. hik3 aku pun xtau la nape.. biler pike2 balik mcm x baik pulak kn... tp yg pasti mulut aku mmg laser skrg ni.. huahaha.. adeh~
kes camera hilang pun akak tu bgtau aku sape yg amik  sbnrnyer... sal kes camera ni aku xtau la nak buat cmne.. biarlah masa yg menentukan.. andai kata aku dipanggil untuk disabitkan kesalahan.. aku pegi jer la mengadap.. tp yg pasti aku akan membela diri sendiri.. klu nak kene surcaj pun aku akan heret sekali org yg sebenarnya b'tanggungjawab terhadap kamera tu.. huh!!... hikhikhik....

** teringin nak naik buai cmni ngan en suami... tp takut dahan pokok byk yg patah.. hahaha


glitter-graphics.com





Monday, June 11, 2012

::Sang Putih Cedera lagi....~

Assalamualaikum....

sape? ape? amende sang putih ni? hehehe... Sang Putih gelaran untuk kereta kesayanganku.. viva Ez 1.0 warna putih (^_^).

hari ni g hantar sang putih servis.. sblm tu en suami mmg da pesan tanyakan sekali kenapa biler bwk slow sang putih goyang kuat sgt.. uncle tu check, rupe2nyer tayar belakang sang putih sebelah kanan da bengkak.. ada 2 lak tu bengkak nyer... alahai bahayenyer...dah la baru lps pegi kluang hari tu.. en suami leh lak drive smpi 140km/j... biler pikir2 balik... Alhamdulillah xde ape yg berlaku masa dlm perjlnan hari tu...

sblm ni kalau x salah 2 minggu lepas sang putih sakit sbb kan kehabisan bateri... ni ea sakit lagi... xpe la.. ea pun da byk berjasa kat aku ni...

masa nak tukar tayar td call en suami.. nasib baik dia ader dkt2 kawasan tu.. leh la bg duit sikit.. takut xckup duit, ingtkan nak servis jer...Tenkiu en suami ku sayang.. (^_^)... td tukar mnyk itam, filter, minyak gear ngan tayar semua skali rm259.. fuhhh FLY AWAY RM RM RM.....hahaha~ 



Saturday, June 9, 2012

:: Belajar Adobe Flash....~

assalamualaikum...

dah 3 hari aku tangguh nak menulis kat cni.. pasal hal pejabat.. idea nk tulis pe pn da ilang.. xpe la next time da teringt aku sambung cite sal tu...

ok!.. hari ni nak story sikit nape leh tangguh smpi 3 hari tu.. anyway ada sorg akak exopismate mntk tlong buatkn tugasan untuk subjek multimedia. dia skrg study PJJ kt uitm bndr melaka..klu x silap dia amik kos pentadbiran.. tp ader jgk subjek multimedia eh? aku bru tahu ni ha.. hehe..

nak dijadikan cerita mula2 dia soh cari member aku la yg reti gune software Adobe Flash, akak ni kira nak upah la buatkan tugasan dia.. ader la sorg member aku ni yg dulu mase same2 blaja kt poli dia mmg terer sal flash ni, malangnya PC dia lak problm.. motherboard terbakar katanya... so aku pun mcm x smpi hati lak nak ckp xleh buat.. aku pun amik ler job ni (padahal x reti pun gne flash ni). penah la dulu pegi kursus kt instun pasal Digital image, ader la blaja sikit2 asasnyer tp sbb x slalu gne aku pun lupe dah.

jd aku decide nak blaja jer sendiri gune youtube.. Alhamdulillah siap jugak tugasan akak tu walaupun aku rase mcm simple giler aku buat... haha..

bila dia tanya bayaran berapa?, aku suruh dia tgk dulu hasilnya dan decide sendiri nak bg berapa..(^_^)
aku xpandai nak letak harga pada hasil kerja aku sendiri sbb ni first time aku buatkan untuk org..berapa pun dia bg nnt aku terima.. dalam kepala aku ni pun ingat kalau dpt duit upah tu nak belanja en suami makan jer..byk atau sikit itu lah rezeki suami aku... hehe :p

kat sini aku share beberapa link video kat youtube yg mudah untuk difahami bagi kome2 yang nak belajar gunakan adobe flash ni.. video2 ni la yg aku tgk untuk nak buat tugasan akak tu... mari kita menambah ilmu~

http://www.youtube.com/watch?v=Zl0J2oajwlE
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=vT6QiXs2j_o
http://www.youtube.com/watch?v=VT6OAFjyIcQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tU9OWTtDAMY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=KZGPmpFzWLg&feature=related

SELAMAT MENCUBA!!!!

**hati berharap agar akak tu berpuas hati dgn hasil kerja ku...~


Tuesday, June 5, 2012

:: Cube Click link kt bawah ni... (^_^) ...~

Great Eastern’s #LiveGreat programme has everything you need to kickstart a healthier lifestyle!

:: Apa kaitan clorox dgn asma?...~

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

tadi time mandi basuh ler bilik air skali..  gune la clorox sbb slalu tgk org gne clorox bsuh bilik air... duk tengah memberus tetibe rasa sesak nafas, batuk-batuk siap muntah... clorox rupenyer puncanyer... alahai bila masa lak xleh bau clorox neh.. dulu rasenyer slalu jer bau clorox sbb basuh bju sklh kn gne clorox.. mayb asma aku ni da mkin truk kot.. sbb x puas hati search la kt mr google.. rupenyer mmg pesakit asma ni xleh bau clorox.. mgkin dlm clorox ni ada bahan kimia yang kuat... tobat da xnk m'basuh dgn clorox ni... rase da xde oksigen jer lam kepala ni td...
Ya Allah... jauhkan lah hambamu ini dari musibah... amin~ 



:: New life begin...~

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Alhamdulillah. Syukur kehadrat Ilahi diatas semua limpah kurniaanNya dapat kita bertemu lagi di entry yg seterusnya ini... wahh mcm MC lak *perasan... haha

Alhamdulillah pada 24 Mac 2012 jam 10.30pagi.. aku sah bergelar seorang isteri... Terima Kasih Allah...

Semoga masjid yang baru dibina ini berdiri teguh dilimpahi rahmat dan redha Yang Maha Esa... amin~




** Syukur menjadi isteri kepada Ahmad Arsad Bin Ahmad Puat...~