Saturday, June 9, 2012

:: Belajar Adobe Flash....~

assalamualaikum...

dah 3 hari aku tangguh nak menulis kat cni.. pasal hal pejabat.. idea nk tulis pe pn da ilang.. xpe la next time da teringt aku sambung cite sal tu...

ok!.. hari ni nak story sikit nape leh tangguh smpi 3 hari tu.. anyway ada sorg akak exopismate mntk tlong buatkn tugasan untuk subjek multimedia. dia skrg study PJJ kt uitm bndr melaka..klu x silap dia amik kos pentadbiran.. tp ader jgk subjek multimedia eh? aku bru tahu ni ha.. hehe..

nak dijadikan cerita mula2 dia soh cari member aku la yg reti gune software Adobe Flash, akak ni kira nak upah la buatkan tugasan dia.. ader la sorg member aku ni yg dulu mase same2 blaja kt poli dia mmg terer sal flash ni, malangnya PC dia lak problm.. motherboard terbakar katanya... so aku pun mcm x smpi hati lak nak ckp xleh buat.. aku pun amik ler job ni (padahal x reti pun gne flash ni). penah la dulu pegi kursus kt instun pasal Digital image, ader la blaja sikit2 asasnyer tp sbb x slalu gne aku pun lupe dah.

jd aku decide nak blaja jer sendiri gune youtube.. Alhamdulillah siap jugak tugasan akak tu walaupun aku rase mcm simple giler aku buat... haha..

bila dia tanya bayaran berapa?, aku suruh dia tgk dulu hasilnya dan decide sendiri nak bg berapa..(^_^)
aku xpandai nak letak harga pada hasil kerja aku sendiri sbb ni first time aku buatkan untuk org..berapa pun dia bg nnt aku terima.. dalam kepala aku ni pun ingat kalau dpt duit upah tu nak belanja en suami makan jer..byk atau sikit itu lah rezeki suami aku... hehe :p

kat sini aku share beberapa link video kat youtube yg mudah untuk difahami bagi kome2 yang nak belajar gunakan adobe flash ni.. video2 ni la yg aku tgk untuk nak buat tugasan akak tu... mari kita menambah ilmu~

http://www.youtube.com/watch?v=Zl0J2oajwlE
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=vT6QiXs2j_o
http://www.youtube.com/watch?v=VT6OAFjyIcQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tU9OWTtDAMY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=KZGPmpFzWLg&feature=related

SELAMAT MENCUBA!!!!

**hati berharap agar akak tu berpuas hati dgn hasil kerja ku...~


1 comment:

@YUNID@TI said...

terima kasih kongsi .... tapi lum tgok lagi...