Sunday, December 15, 2013

Friday, December 13, 2013

:: keje ptg td..~

Ptg td punya hal.. Tlg member buatkn kertas untk cabutan undi hari keluarga permata alor gajah..
Ape kne mengena aku dgn permata??
Xde kne mgena lgsung..haha
Nsb baik dpt upah..hehe

Thursday, December 12, 2013

::suke lagu utc...~

Kusyuk dgr lagu utc.. Suke beno

:: saya dah merangkak.. yeay..~

17 November 2013... uzair dah merangkak byk step.. hehe.. masa ni dia 9 bulan.. hehe

Wednesday, December 11, 2013

:: 10 Tips untuk anak2 bawah 3 tahun....~

10 TIPS Dari pakar mental kanak-kanak, Dr. Sherine

1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin.

Kalau boleh biar mereka sentuh guna tangan dan kaki. Biar mereka exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Perkara-perkara ini sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.

2. Don't expose to too much things in a box.

"Things in a box" tu seperti tv, ipad, tablet, phone, games etc. Ada seorang budak Australia berumur 4 tahun tetapi jari tangan, kaki dan lututnya seperti tidak normal. Puncanya disebabkan oleh pendedahan terlalu lama dengan cahaya komputer dan tablet sesentuh. Ibunya telah mendedahkan anak tersebut dengan ipad semenjak beliau lahir lagi. Saraf-saraf anaknya telah rosak kerana tiada rangsangan dan kurang latihan pergerakan semasa kecil.Sepatutnya semasa kecil, bayi akan aktif untuk meniarap, merangkak, bertatih dan melompat-lompat tetapi disebabkan ibu dan ayahnya terlalu sibuk dan mereka tiada pembantu rumah, ibu dan ayahnya membiarkan bayi tersebut leka dengan ipad 24/7. Apabila anaknya sudah berumur 4 tahun, anak kecil tersebut perlu pergi ke kelas pemulihan untuk belajar melompat, belajar meniarap dan belajar merangkak. Kesian kan?"Tiada masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tv, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time. Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching. It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tv, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.Tiada pergerakan "rolling" oleh mata. So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation. So lama-lama pandangan anak tu tak luas. So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes. Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.Pastu flash huruf B kat bawah pulak. Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan. Dan sebagainya.Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,saraf mata dirangsang dengan baik.So brain development pon berlaku dengan baik.

3. Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.Lack of imitation skills.So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.Because language and speech is also an imitation skill,attitude pon imitation skill,cara berfikir pon imitation skill,dan semua-semua tu pon related to brain development.So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:Say a word, dan suruh anak ulang.Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus. Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki. Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

4. Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc. Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak. Plus boleh belajar sambil bermain.Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia. Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.Macam tak elok sangat la kan.

5. Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak, better cakap, "Elephant!" bukan "That is elephant!"atau "Wow u see that big elephant?". Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.Contoh, "Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."Avoid guna perkataan "The This That And With etc".Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird. Ajar word by word.Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.Bila nak bagi arahan pun sama.Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.Contoh,"Eat."bukan"Come and eat."atau"U must eat.""Sit."bukan"Come and sit beside Mama"atau,"Sit and keep quiet."Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.

6. Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.Contoh budak yang selalu sakit. Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc. So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.So macam fobia camtu la kan.Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut, suruh orang tu high five dengan anak kita tu. Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak peluk cium salam anak kita kan?So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam peluk terus, suruh high-5 dulu. Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;DMenurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat,dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.

7. Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.Hoih mahu kau tak hangin kan?? So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal, better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita. Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, make sure mata kita dengan dia satu level.Melutut depan anak. Jangan cakap atau marah sambil berdiri,anak jadi bertambah takut. Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

8. Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat. So itu petanda tak bagus. Something wrong with his self-esteem. So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.Especially family members.

9. Bila bermain, follow his interest.

Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal. Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball. Ikut kehendak anak pada ketika itu. Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara. Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan. Haruslah dimarahi.

10. Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,jangan biarkan soalan tu tak berjawab.Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.Contoh macam kalau kita tanya,"Kenapa Haikal menangis?"Tapi Haikal diam je,mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam"Haikal jatuh?""Haikal sakit perut?""Haikal nak ikut papa pergi kerja?""Haikal bosan?"Itu contoh.Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.At least soalan dah terjawab.Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.

Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.

P/S: Budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah. Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu. Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita. InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha.

Dipetik daripada: saatakukaupilih.blogspot.com

:: pertandingan inovasi i-pdtag,~

Menang no 1..what!!!????

Haha.. Xsangka kumpln brotok leh menang.. No 1 lak tu.. Buat slide last minit..2hr sblm nak present kt bos..
Alhamdulilah...~

Pertandingan peringkat jbtn je.. Persaingan sihat antara unit bg melahirkan inovasi2 baru untuk jabatan..

Kumpln brontok dapat piala dan wang saguhati rm200..

Kumpln yg plg skit ahli..3 org je..haha

Anyway tahniah kpda smua kumpln yg msuk btanding.. Welldone!

:: duk pikir...~

sejak awal bulan 12 ni asik pikir je.. cmne nak celebrate besday uzair yg 1st.. haha
mcm2 idea.. tp smua x dpt persetujuan dari en somi... halla....
pikir lg...

Wednesday, November 27, 2013

: ahmad uzair....~


ibu sayang uzair tau...masa tgh chubby.. skrg dh kurus skit..

Thursday, April 25, 2013

Warded

Assalamualaikum..

Smlm aku kne tahan wad kt hospital putra melaka..
Menyerah diri sbnrnye..
Dah 5hr demam mengigil2 mcm bentan tu..
Xjga mkn.. Bdn xkuat lg..
Last aku mkn lemang dgn sambl tempoyak..
Mmg bisa la.. Huhu

Hr ke 3 aku g kcmasan hsptl alor gajah
Dtg check drh tkut denggi..
Msuk air 2 btl.. Bg panadol
Xde denggi doc bg kuar

Blk umah je jd blk gigil2 xthan sungguh
Selang 5 jam mkn panadol..
Panadol je blh hlgkn gigil tu..
Bdn lemah sgt.. Pinggang bdenyut2

Msuk hr ke 5 nekad g putra sbb ada medikcard insuran..
adik yg soh..
Kt cni deme amik drh 3 btl,buat xray, test air kencng..
Doc ckp ada kuman skit dlm paru2,
Hati ada bengkak skit sbb demam dh lama,
Kne than wad 2hr.. In shaa allah esok dah boleh blk..

Xsabar.. Rindu dgn uzair.. Rindu sgt.
Hope demam xdtg blk.. Amin..

Thursday, April 18, 2013

Leher dah nak kuat

Assalamualaikum uzair dan semua.. Hehe

Sbnrnye dah lama da uzair dah blh tgkn kepala..ibu pn dh lupe bila

Tp smlm abah try buat ltk meniarap atas riba dia.. Suke btl uzair..tp kpala goyang2 xbpe kuat lg

Hari ni ibu try meniarapkn atas bantal lak.. Uzair suke sgt..tp kesian leher uzair xbpe kuat lg..

uzair dh pnt ibu angkat ltk bwh..uzair nangis.. Ibu bg susu kejap je uzair dh tertido.. Penat agknye buat camtu..hehe maaf ea..cian anak ibu

Tp ni kira mcm lthan gak la.. Nak bg leher cpt kuat..nnt kita traning lg ea..

Monday, April 15, 2013

Anugerah dan Amanah Allah yang tidak ternilai

Assalamualaikum..

Lama sungguh x update blog.. Hehe
Last masa usia kandungan 8bulan kot..

Alhamdulillah si dia yg dinanti slamat dilhrkan melalui tingkt perut ibu.. Kikiki

Dia xnk pusing2 jadi kne la potong perut ibu ni nak kuar kn dia..

Last scan msa tu dh 8bln lbh..Dia masih x bpusing..doc bg appointmt ke GH.. bila di GH scan dia masih kepala diatas..masa ni doc bg 2 pilihan
1 cube pusingkan
2 ceaser trus

Lepas dah bincang dgn en somi kami pilih untuk cuba pusingkan dia. Doc ckp klu berjaya pusing, doc akan bg ubat untk pakse bersalin hari tu jugak..kalau xberjaya akan trus di ceaser..

28 januari 2013

shari sblm da masuk wad..
Pg ni dlm kul 10pg g scan dan trus doc cube pusingkan..
Doc prempuan baik sangat.. 3x cubaan.. Masa dia cube pusing tu sakit jugak la sakit dia tekan perut kita rasa macam melecet..3x cuba xberjaya..

Terus deme buat psiapan untk pmbdhan.. Dikira kes emergency sbb takut dia lemas.. Bius separuh.. Jd rasa deme tekan2 perut masa operate tu..

Kul 12.15tgh hr dia berjaya dikeluarkan dgn berat 2.8kg..Alhamdulillah

Dengar je dia menangis dlm hati xputus2 ucap syukur..

Nurse bg tgk kejap, tnya jantina.. Aku jwb boy..haha.. Ckp omputih plak.. Bdn menggigil2 bkn blh ckp sgt..

Dia.. Diberi nama
Ahmad Uzair bin Ahmad Arsad
Semoga membesar dgn sihat dan jadi anak yg baik,anak yg soleh
Amin...

Test gne hp..

Saje je nak test ni.. Hehe