Saturday, August 12, 2017

si manis ibu abah... welcome aboard..

Assalamualaikum....

lama sangat tak update blog haaa... hahaha
ingat nk start blk.. bosan lak nk post kt fb citer2 kenangan...

okey.. kita mulakan dengan introduce family member yang baru.. dah beso dah dia baru ibu nak citer sal dia... hahaha...
xpe la.. kita throwback2 ye....


02 Julai 2015 : 5.00 pagi

Lahirlah seorang srikandi ibu abah.. dengan kaedah emergency czer... lalalala
alhamdulillah.. ibu dan ank selamat dan sihat..itu yg lebih penting kan..haha

ibu kne admit kat hsptl awal dari trkh due... masa tu baby baru 36mggu.. sbb air ketuban bocor..haha.. camno lah leh bocor..

jadi doktor tanya ibu nak cuba bersalin normal ke tau tak.. ofcos la ibu nak try normal kn.. ado rezeki boleh tmbh lg ompek anak... hahaha

perancangan Allah tu lebih baik..

 masa baby dah 37week ibu di induce.. sbbkan awal lagi jadi mmg le tak de bukaan.. jadi terpakso la dipakso2 dengan ubat... hahaha

ubat 1st dan 2nd mmg ibu tak rasa sakit langsung.. dari jam 10pg ibu msuk labor room smpai kul 10 mlm masih bukaan bru 2cm.. tapi doc dah dpt rasa rambut baby. 

doc msuk kn ubat kali ke 3 kali ni melalui drip.. dan doc benarkan abah msuk teman ibu.. doc bg tempoh 4 jam kali ni.. kalau tak bersalin gk mmg terus emergency czer..sbb doc xnak amik risiko ibu ada asma dan masa abg uzair pun czer.

 ubat kali ke 3 ni baru ibu raso sakit yg amat... hahaha... nak bengkok besi katil ibu pegang... contraction sgt kerap.. dlm masa 5 minit 2kali rasa contraction.. 

abah masa tu teman ibu... dia pun bercerita la pasal abang uzair la.. cuba buat lawak la... hahaha
ibu bukan dengar sgt pun.. tgh tahan sakit... tapi dengan ada abah ibu jadi kuat la sikit kan tahan sakit... lepas 4 jam.. masih tak ada bukaan... pukul 4 pagi doktor trus suruh czer..

masa tu nurse2 buat procedure czer.. msukkn tiub kencing ke ape ke ibu dah merelakan je... tak ada rasa pun.. sbb rasa sakit contrction tu dah tutup rasa2 sakit yg lain... masa tu ibu doa dalam hati... cepatlah doktor ni bius... cepatlah!!!! hahaha

Alhamdulillah... semuanye selesai... baby kena masuk nursery sbb doc on antibiotik.. ada jangkitan kuman sikit sbb air ketuban bocor tu.

dlm masa 4 hari ibu abah ulang alik ke hospital tgk anak ibu.. supply susu.. selepas 5hr baby dibenarkan pulang...

Selepas hari ke 7, Nama diberi...

welcome my dear Alfyna Husnaa

Kasih Sayang Kami Yang Cantik/Yang Baik

Semoga jadi anak yang solehah,
Hamba Allah yang taat,
Anak yang baik,
Manusia yang berbakti,
Srikandi yang memperjuangkan perkara2 baik.
Aamiin

InsyaAllah....

Abah dan Husnaa.. sbbkn husnaa kne masuk nursery.. 
ni gmbr dia dah 4 hari...



No comments: